sunnuntai 5. lokakuuta 2014

VIIKKO 41
Terveisiä Viitasaarelta! Näin siellä "leopardivaahteran". Metsätieteiden laitoksen nettisivujen mukaan mustat pilkut kertovat puun sairastavan pikilaikkusienen aiheuttamaa pikilaikkutautia. Se voi aiheuttaa lehtien ennenaikaisen varisemisen, mutta tauti ei muuten ole vakava. Minun mieleeni mustapilkkuiset lehdet toivat leopardin eli pantterin pilkut.

Viikko 41 tulee olemaan täynnä touhua. Perjantaina on kansainvälisyysjuhla, jonka teemana on hymy – yhteinen kieli. 6a-luokan näytelmän valmistelu on jo pitkällä, mutta harjoittelemme sitä vielä useana päivänä niin, että kaikki voivat luottavaisin mielin esiintyä perjantain juhlassa. Tytöillä on myös kuoroesitys. Laulu on lahja laulajille ja kuulijoille! Lauantain kirpparipäivääkin valmistelemme loppuviikosta. Toisen romu on toisen aarre. Jospa moni turhaksi jäänyt tavara löytää uuden omistajan ja tulee näin kierrätettyä eikä päädy kaatopaikalle. Luonto säästyy, ja luokalle kertyy säästöjä.

Matikassa palautamme mieleen pinta-alan yksiköt ja niiden muunnokset neliömillimetristä aina neliökilometriin. Yksi pieni kirppu voisi viedä pöydältä noin neliömillimetrin alan, ja kärpänen ehkä neliösenttimetrin. Kuinkahan suuri koulun jalkapallokenttä on pinta-alaltaan?

Biologiassa puhumme metsätaloudesta ja metsän suojelusta. Metsät ovat merkittävä suomalainen luonnonvara, josta on riittänyt puuta ja paperia vientiin ulkomaillekin. Metsänsuojelu on tärkeä osa kestävää metsätaloutta. Se on myös meidän jokaisen metsänretkeilijän tehtävä. Fykessä tarkastelemme kemiallista energiaa. Sitä on esimerkiksi rakastuneessa ihmisessä ja ranskanperunoissa.

Historiassa mietimme, mikä huvitti keskiajan ihmisiä. Tutkimusten mukaan keskiaikaisissa kylissä haisi pahalle. Opimme tietämään, mistä se johtui. Musiikin tunneillakin opimme vielä keskaikaa. Tutustumme voimanainen Jeanne d'Arciin, jota pidetään ranskalaisten ranskalaisuuden symbolina, profeettana, noitana ja pyhimyksenä. Toisella tunnilla opimme, että myös Harry Pottereissa vaaniva inkvisitiopartio juontaa juurensa keskiajalle.

Paavali kirjoitti aikanaan kirjeitä perustamilleen seurakunnille. Hän kantoi huolta heidän uskonelämästään. Kirjeissä hän neuvoi heitä toimimaan oikein. Mekin kirjoitamme uskonnontunnilla yhden lauseen Paavalin roomalaiskirjeestä omaksi muistolauseeksi. Samalla opimme käyttämään tussiterää ja aitoa mustetta käsinkirjoituksessa.

Kuvaamataidon portfolio tehdään Google classroomiin. Voit tehdä sitä pitkin viikkoa, mutta älä paina "Palauta"-nappia, ennenkuin koko dokumentti on valmis. Työsi tallentuu itsestään. Vielä kaiken kukkuraksi tällä viikolla vietetään sanomalehtiviikkoa. Teemme sanomalehtirunot ja etsimme hyviä otsikoita, jos vain suinkin ehdimme.

Onnellista kouluviikkoa kaikille,

toivoo Marianna


Lähteet: http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=15813#.VDGSfc-upK0.gmail
http://www.helsinki.fi/metsatieteet/arboretum/puulajit/acer_platanoides.htmlEi kommentteja:

Lähetä kommentti